A normál látáshoz
Az A-vitamint más néven retinolként is emlegetik.
Ez a termék 10000NE A-vitamint tartalmaz.
Gyakran halljuk hámvédő vitaminként is.
Előanyagaiból – az úgynevezett provitaminokból – a szervezetben is képződhet.
A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található.
Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni.
Ez a vitamin (retinol formában) a sajtokban, a vajban húsokban, halakban található meg kisebb menyiségben.
Nagyobb mennyiségben a tojásban körülbelül 350-600 µg A vitamin van (100g-ban), a májak, májkészítmények (100g-onként) nagyjából 1500-1600 µg A vitamint tartalmaznak.
Tehát az A-vitamin egy alapvető tápanyag, amit az állati eredetű ételekkel veszünk magunkhoz, a karotinoidok pedig a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg.
A karotinoidok közül sok közeli rokonságban van az A-vitaminnal.
Az A-vitamin:
Részt vesz a megfelelő vasanyagcserében.
Hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához.
Hozzájárul a bőr normál állapotának fenntartásához
Hozzájárul a normál látás fenntartásához.
Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
Szerepet játszik a sejtek differenciálódásában (elkülönülésében).
Az A-vitamin szükségletét mikrogrammban (µg) mérik.
Más jelölést is szoktak alkalmazni, ez a NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit).
1 NE A-vitamin egyenlő 1 µg retinollal, 6 µg ß-karotinnal, vagy 12 µg egyéb karotinnal.
A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul.
Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását.
A Vitaking A vitamingazdaságos, 250 db-os kiszerelésben kapható.
Összetevők :
csukamáj olaj, zselatin, nedvesítőszer: glicerin, retinil-palmitát, víz, szójabab olaj.