Karamellás ízű nádcukor A Nádcukor a Trópusokon növő cukornádból készül, mely a 4-6 méteres szárában raktározza a cukrot tartalmazó nedvét. A nádcukornak sokkal természetesebb íze van, mert megmarad a melasz tartalma, ez adja a finomítatlan cukor fenséges, kissé karamellás ízét. Természetességét a feldolgozás adja. A megtisztított cukornádat kipréselik és a kapott léből gőzzel készítenek granulátumot. A nyers nádcukor finomítatlan élelmiszer, ezért említésre méltó mennyiségben tartalmaz nyomelemeket, ásványi anyagokat és B-vitaminokat. Semmilyen vegyi anyagot nem tartalmaz. A fehér cukornál mindenképp jobb választás. Több fajtája létezik, van az egész sötét, szinte melasz, mely nincs kristályosítva, nyilvánvaló, hogy ez a jobbik változat, de a félbarna, világos barna választása is jó. A nádcukor glikémiás indexe 68. Ez az érték az 56-69 közötti tartományba esik, ami közepes glikémiás indexnek felel meg, így a fogyasztása csak módjával ajánlott. A szervezet viszont cukorként kezeli,ezért fogyni vágyók, vagy cukorbetegek ne fogyasszák. Csupán érdekesség, hogy a nádcukor gyártásakor keletkező melaszból erjesztéssel állítják elő a rumot. A barna nádcukor felhasználása Kávéba, teába, de különleges karamellás ízhatása miatt finom aromát ad a süteményeknek, desszerteknek.