A csipkebogyó C-vitamin tartalmánál fogva főként megfázásos és fertőzéses megbetegedések megelőzésére, illetve tüneteinek enyhítésére használható.
Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet.
Enyhén fokozza a gyomorsavtermelést, segíti az emésztést, valamint gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik A, B1, B2, és főleg C, P, K vitamint, nikotinsavat, cseranyagot, cukrot, szerves savakat, nyomokban illóolajat, zsírosolajat, vasat, magnéziumot és más ásványi anyagokat tartalmaz.Alkalmazás :2-2,5 g aprított drogot 1,5 dl hideg vízzel leöntünk, néhány óráig ázni hagyjuk, majd leszűrjük.
Napi adagja 6-10 gramm. NE FORRÁZZA! Magas C-vitamin tartalma miatt alkalmas a C-vitamin hiánya miatt kialakult betegségek megelőzésére kezelésére.
Erősítő, hatásán túl enyhíti a vese és hólyagbajokat. Alkalmazzák még magas vérnyomás, bélhurut, hörghurut, epe és májzavarok esetén is.