Az inkák igazi kincse Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye, amely tanúja volt az Azték és Inka birodalmak felvirágzásának és bukásának.
Onnan származik, ahonnan a kukorica, a burgonya, a paprika, paradicsom és a bab érkeztek hozzánk.
Amerika felfedezése előtt az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt a kukoricával és a babbal együtt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában.
Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza.
Termesztették az Aztékok, a Mayák, az Inkák és más elő-Kolumbiai népek is.
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás.
Felhasználás:
A legegyszerűbb, ha reggeli müzlinket gazdagítjuk vele vagy önmagában keverjük tejbe, joghurtba.
Ezen kívül a sütőipari termékeken, a leveseken, a salátákon, a különböző édességeken keresztül a töltelék és panír anyagig nagy változatosságot biztosít.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1575 KJ / 374 kcal
Fehérje: 14,5 g
Szénhidrát: 51 g
Zsír: 6,5 g
Vitamin: B1, B2, B3, B6, C
Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01