A köles valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona.
Sok értékes fehérjét tartalmaz, mint például a metionint, amely jelentős mértékben erősíti az immunrendszert.
Mivel viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás.
Az egyetlen gabonaféle, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz, és amelyik lúgos kémhatású.
Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető.
Ásványi anyagok: kálium, kalcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium, fluor, szilícium.
Vitamin: A, B1, B2, B3.
Felhasználása:
köretként, főételként zöldségekkel, fűszerekkel, pástétomok készítéséhez, köles-körözötthöz, de használható édes ételként is, például túró helyettesítőjeként.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1493 kJ / 357 kcal
Zsír: 3,9 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,9 g
Szénhidrát: 68,7 g
- amelyből cukor: 1,51 g
Fehérje: 10,6 g
Só: 0,0075 g
Forrás: gyártó/forgalmazó 2017 július