Barnarizsnek a hántolatlan rizsszemet nevezik.
A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga.
Több mint 40000 fajtája ismert.
Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát és a B-vitamin-tartalma.
Az indiai származású basmati rizs a legízletesebb rizs.
Csak kézzel aratható, ezért drágább a többi rizshez képest.
Az olcsó basmati rizzsel vigyázzunk, mert az valószínűleg basmati típusú rizs, amit sajnos nem megfelelően tűntetnek fel a csomagoláson.
Elkészítése:
jól mossuk meg a szemeket, lábasban két-, két és félszer annyi vizet öntsünk alá (egy csésze rizshez tehát két-, két és fél csésze vizet).
Lassú tűzön főzzük, 30-40 percig.
A főzési idő elteltével zárjuk el alatta a lángot, vagy húzzuk le az edényt, és a lábas tetejére tegyük konyharuhát, így hagyjuk tovább puhulni.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1485 KJ / 385 kcal
Fehérje: 8,3 g
Szénhidrát: 74,9 g
Zsír: 1,9 g
Ásványi anyagok: kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, nátrium
Vitamin: A, B6, E