Részletek
A köles valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona.
Sok értékes fehérjét tartalmaz, mint például a metionint, amely jelentős mértékben erősíti az immunrendszert.
Mivel viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás.
Az egyetlen gabonaféle, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz, és amelyik lúgos kémhatású.
Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető.
Felhasználás: köretnek, kásának.
Elkészítése:
A magokat előzetesen háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is beáztatjuk.
Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve közepesen meleg sütőben (100-120-as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum fél-1 órát).
Célszerű lágy vizet használni (szénsavmentes ásványvizet, szűrt vizet), mert így jelentősen lerövidül a főzési idő.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1446 kJ / 342 kcal
Zsír: 2 g
- amelyből telített zsírsavak: 1 g
Szénhidrát: 65 g
- amelyből cukor: 2 g
Rost: 10 g
Fehérje: 11 g
Só: 0,045 g
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium
Vitamin: A, B1, B2, B3, B6, E
Származási hely: Tibet.